Linné, Carl von (8807l)

Bild ur boken
Om boken

Linné, Carl von, 1707-1778
Carl von Linnés ungdomsskrifter / samlade av Ewald Ährling och efter hans död utg. av K. Vetenskaps-Akademien. – Stockholm, 1888-1889. 2 vol. – 360+390 s. ; 24 cm. ; ill.
Orig. papp.bd.

 

 

Sökord
Självbiografi; Skåne; växter; reseskildringar; Lappland; Dalabergslagen; Dalarna; floror; illustrerad

Bokvisning (Kräver plug-in/insticksmodul) (nytt fönster)

 

Om författaren
Linné
, Carl von, naturvetenskapsman.
Linnés upplevelse av natur och befolkning i Norrland var mångfasetterad, särskilt fjällsamerna uppskattade han. Linné ställde i sina senare föreläsningar i hälsolära det sunda livet på fjället och i kåtan mot den bortklemade tillvaron i staden och slottet. Som författare var Linné mycket betydelsefull när det gäller inblickar i Norrlands liv och historia.
Lappländska resanIter Lapponicum (som återfinns i bokens andra del), är Linnés berättelse om den resa han gjorde i Lappland 1732. Resan gick längs Bottniska viken med en avstickare till Kvikkjokk och till trakten av Bodö i Norge. Återresan gick längs finska kusten. I reseberättelsen skildrar Linné dels flora och fauna, dels sedvänjor och livsbetingelser som han mötte. Det är sannolikt Linnés mest lästa verk och skrevs ursprungligen på svenska, men gavs först ut på engelska. Inte förrän 1889 kom den svenska versionen ut.

Källa
Norrländsk uppslagsbok: Ett uppslagsverk på vetenskaplig grund om den norrländska regionen (1995). Umeå: Norrlands Universitetsförlag. Bd. 3, s. 20 och 61