Samzelius, Hugo (9003s)

TitelsidaOm boken
Samzelius, Hugo, 1867-1918
Midsommar: En färd på timmerflotte / af Hugo Samzelius. Stockholm, 1902. – S. 342-346 ; 21 cm.
Ur: Svenska turistföreningens årsskrift, 1902.

 

 

Sökord
Tornedalen; midsommar; Torneälven; flottfärd

Bokvisning (Kräver plug-in/insticksmodul) (nytt fönster)

 

Utdrag ur texten:
Solen stod rätt öfver älfven, hvars vatten tedde sig svällande fast och fylligt som en skimmerblank emalj, blågrön mot gräset i strand med inläggningar i ljust rosenröda flockar under solen och solbelysta moln. […] Flera enstaka gårdar och större byar drogo vi förbi, röda, präktiga gårdar med högt mot den klara himmelen ritande brunnsstänger – Kassa, Kardis och Jarrhois – och barnen på älfbrinken stannade af sin sena lek och önskade oss lycka på resan. Ibland barn i Sverige, ibland barn i Finland – vi reste på gränsälfven.

Om författaren
Samzelius, Hugo, jägmästare, författare.
Samzelius var jägmästare i Norrbotten och sina upplevelser i tjänsten fick han användning av i sitt författarskap. Hans främsta verk är I Nordanland. I den här småskriften, Midsommar…, beskriver han en färd på flotte längs Torne älv. Färden startade i Utmokkan nedanför Kengis och slutade i Pello på den finska sidan. Därifrån färdades Samzelius längs landsvägen ned till Övertorneå.

Källa
Norrländsk uppslagsbok: Ett uppslagsverk på vetenskaplig grund om den norrländska regionen. Umeå: Norrlands Universitetsförlag. Bd. 4, s. 84